JUNI 2016

Punya Quist
Ieder keer als we in gesprek gaan met iemand uit onze buurt, 
blijkt het gesprek een grote verrassing. Zo ook deze keer. 
We stellen aan u voor Punya Quist uit de Vlietstraat.

“Dingen veranderen op het moment dat je iemand loslaat.”
Punya Quist     

Punya was een goede vriend van Ramses Shaffy (wie kent niet het liedje: Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy). Zowel Punya als Ramses zijn bij de Bhagwan geweest en hebben aan de Looiersgracht het eerste particuliere Bhagwancentrum opgericht.
Iemand die ook lange tijd bij de Bhagwan in India verbleef is de bekende Nederlandse psychiater Jan Foudraine (ook wel Swami Deva Amrito genoemd). Ook hij was een goede vriend van Punya en is onlangs overleden.
Dat brengt ons bij de grote fascinatie in het leven van Punya. Vanaf zijn achtste is hij gefascineerd door de dood.
“De dood is romantisch”, zegt Punya.
Eigenlijk wilde hij psychologie studeren. Toen hij op z’n achtste getuige was van een moord, kwam hij in de ban van “overlijden”. Gestimuleerd door het feit dat z’n opa, die op de Oosterbegraafplaats werkte, zei: “Die serene rust om een lichaam vind ik zo bijzonder”.
 Hij werd mede-oprichter van Osho super Nova, een bijzondere uitvaartonderneming. Punya balsemt en reconstrueert lichamen. Hij heeft dat wel tienduizenden keren gedaan. Nu werkt hij alleen met kinderen. Op onze vraag of hij dat niet moeilijk vindt, zegt Punya: “Nee, ik heb zoveel gezien. Ben vijf jaar hoofd van het mortuarium van de VU geweest.”
Over het verdriet bij het overlijden van een geliefd iemand zegt Punya: “Mensen maken hun eigen pijn. Het verdriet heeft meer met henzelf te maken. Die pijn zegt veel over hoe je bent omgegaan met die persoon...”

Met veel dank aan Punya nemen we afscheid van hem en danken voor het bijzondere, niet alledaagse, gesprek met een niet alledaags bijzondere buurtgenoot.
Sonja en Helena