23 DECEMBER 2013

Havenstraat-terrein vervolg 4

Dit opinieartikel is geplaatst door Jan Kok,
raadslid GroenLinks Amsterdam Zuid.
Het participatiedebacle van het Havenstraatterrein
Ik loop nu al 12 jaar mee als politicus in Zuid en voorheen Zuideramstel, maar ik heb nog nooit zo’n hectische commissievergadering en raadsvergadering meegemaakt als die over het investeringsbesluit Havenstraatterrein. Het liep tijdens de raadsvergadering zelfs zo uit de hand, dat de publieke tribune door de politie moest worden ontruimd.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoe kan het dat de (20!) insprekers het idee hebben dat we aan het begin staan van het planproces? Terwijl de raadsleden discussiëren over een raampje open of dicht in een rijdende trein.

Hier wreekt zich dat participatie door het rechtse bestuur van VVD, D66 en PvdA in Zuid wel met de mond wordt beleden, maar in het veld niet wordt waargemaakt. Hoezo participatiesamenleving? Dit belooft weinig goeds voor die nieuwe bestuurscommissies.

De tegenstanders van de huidige plannen voor het Havenstraatterrein (het gebied achter het Haarlemmermeerstation naast de tramremise) is een bont gezelschap: ondernemers, bewoners, omwonenden, investeerders. De chique bewoner van de Afroditekade naast de autohersteller die in een van de loodsen zijn bedrijf runt. De meesten van hen snappen heel goed dat er wat moet veranderen in dit gebied. Maar ze willen daarover meepraten, omdat ze denken betere ideeën te hebben dan het stadsdeel.

PvdA-portefeuillehouder Egbert de Vries is in gebreke gebleven de participanten goed op de hoogte te houden van de fasen waarin de planvorming verkeert. Telkens werd men tot meedoen gepaaid met de belofte dat er echt nog wel dingen konden veranderen. Terwijl de randvoorwaarden steeds knellender werden.

Er is veel mis gegaan bij het overleg en de communicatie. En als je dan een portefeuillehouder hebt, die eerder olie op het vuur dan olie op de golven gooit, ontstaat er een brandbaar mengsel. De boosheid kookte daarna bij sommige insprekers over.

Hoe nu verder? GroenLinks stelde op de raadsvergadering een time out voor, zodat de portefeuillehouder alsnog met ondernemers en omwonenden meer op één lijn zou kunnen komen. Maar de coalitiepartijen - VVD, D66 en PvdA - wezen deze opschorting af. De stadsdeelraad heeft daarna zonder publiek het investeringsbesluit Havenstraatterrein aangenomen.

Nu wordt verder gewerkt aan het bestemmingsplan. Hoe gespannen de verhoudingen tussen het stadsdeel en de participanten op dit moment ook zijn, er zal weer gepraat moeten worden. Anders worden het langdurige procedures tot aan de Raad van State.

Ook inhoudelijk kan er nog veel worden verbeterd aan de plannen. Een deel van de loodsen inpassen. Stukken van deze unieke rafelrand behouden. Niet alleen maar saaie nieuwbouwblokken neerzetten, die je overal in Nederland tegenkomt. Veel architecten staan te popelen om daar hun steentje aan bij te dragen.

Hopelijk zorgen degenen die gaan stemmen op 19 maart ervoor, dat zowel de gemeente Amsterdam als de bestuurscommissie Zuid bestuurders krijgen met een open vizier. Bestuurders die mensen welke willen meedenken niet slechts informeren, maar daarmee gaan samenwerken.

De plannen zullen er beter van worden en ze krijgen een breder draagvlak.